Parketvloer lakken

Uiteraard wilt u zolang mogelijk genieten van uw parketvloer en daarbij het liefst ook zo weinig mogelijk tijd kwijt zijn aan het onderhoud. Een van de mogelijke oplossingen hiervoor is uw parketvloer te laten lakken nadat het geschuurd is. Door uw houten vloer met een parketlak te behandelen geeft u de vloer een sterk pantser. Dit pantser zorgt ervoor dat uw vloer tegen een stootje kan en uiteindelijk langer meegaat. Een absoluut duurzame oplossing dus wanneer uw parketvloer te maken heeft met slijtage en beschadiging door intensief gebruik. U kiest zelf hoe uw vloer eruit komt te zien. Met parketlak kunt u zowel een glanzend als een mat effect realiseren. Voor een optimaal resultaat adviseren wij u om een professionele partij als Parket-renoveren.nl in dienst te nemen. Zo weet u zeker dat uw vloer er weer als nieuw uit zal zien!

Waarom uw parketvloer laten lakken door Parket-renoveren.nl?

 • Uw parketvloer ziet er weer als nieuw uit

 • Een natuurlijke uitstraling van uw parketvloer

 • Eenvoudig toe te passen

 • Makkelijk te onderhouden

 • Zeer geschikt voor intensief gebruikte ruimtes

Moet ik een parketlak of olie gebruiken voor mijn parketvloer?

Een van de belangrijkste factoren bij het maken van deze keuze is hoe de vloer thuis gebruikt wordt. Dat klinkt wellicht wat vreemd, maar niet uw huishouden is niet hetzelfde als dat van ieder ander. Voor het maken van een goed overwogen keuze tussen parketlak of olie dient u een antwoord te hebben op de onderstaande vragen:

 • Is er veel loop verkeer, van uw gezin of mogelijke gaste

 • Wat voor soort houten vloer heeft u?

 • Hoe vaak bent u bereid de vloer te reinigen en te onderhouden?

 • Welke kleur vloer heeft uw voorkeur?

 • Geeft u de voorkeur aan een glanzende of matte uitstraling van uw vloer?

Iedere situatie is uniek en daarom zullen onze deskundigen bij u langs komen om zelf de status van de vloer te beoordelen. Op basis van deze bevindingen en de antwoorden op bovenstaande vragen, zullen wij met een gedegen advies komen over de afwerking voor uw vloer. Uiteraard bent u diegene die de uiteindelijke beslissing maakt.

Wat zijn de verschillen tussen parketlak en parketolie?

De belangrijkste reden om uw parketvloer af te werken met een parketlak of olie is om uw parket te beschermen tegen slijtage en vlekken. Om dit te doen heeft u de keuze uit o.a. parketlak en olie. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Parketlak zorgt voor een nagenoeg complete bescherming van het hout. Door enkele lagen over elkaar heen te lakken, heeft vuil en vocht nagenoeg geen kans om door te dringen tot het parket. Parketolie blijft niet op het parket liggen zoals lak, maar trekt daadwerkelijk in het parket. Dit zorgt ervoor dat de structuur van het hout zichtbaar en voelbaar blijft. Door deze eigenschap is het mogelijk om uw vloer een kleurtje te geven, zoals de populaire white wash. Om het allemaal te verduidelijken zetten we de voor-en nadelen hieronder op een rij.

Parketlak

VOORDELEN

 • Vuil- en vochtindringing wordt geminimaliseerd

 • Weinig tot geen onderhoud nodig

 • Biedt goede bescherming

 • Hedendaagse parketlakken glimmen niet (indien u dat storend zou vinden)

NADELEN

 • Krassen in de lak zijn zichtbaar

Parketolie

VOORDELEN

 • De prachtige natuurlijke houtstructuren blijven behouden

 • Diverse kleurvariaties zijn mogelijk bij de behandeling van parketolie (vooral op eiken)

 • Biedt goede bescherming

NADELEN

 • Iets meer onderhoudsdiscipline nodig

Wat zijn de kosten voor het lakken van mijn parketvloer?

Bent u tevreden met de kleur van uw vloer? Dan hoeft u de vloer alleen maar af te lakken, zodat deze goed beschermd is tegen vocht, vuil en beschadigingen. Uiteraard zal de vloer voorafgaand aan het lakken nog geschuurd moeten worden. De kosten voor het lakken van uw parketvloer is afhankelijk van het aantal vierkante meters, de matheid van de lak en de eventuele andere bewerkingen die we uitvoeren. Omdat iedere situatie in deze uniek is, inspecteren wij altijd eerst uw vloer en komen wij op basis van onze bevindingen met een offerte. Nadat u akkoord bent met de offerte, zullen wij aan de slag gaan met het renoveren van uw parketvloer. Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen voor eventuele vragen met betrekking tot de kosten.

Stappenplan voor het lakken van de parketvloer

Het lakken van een parketvloer komt meer kijken dan alleen het pure lakken zelf. Als specialist op het gebied van parketrenovatie weten wij precies wat nodig is om uw vloer weer in een perfecte status te krijgen. Wij hanteren daarom dan ook verschillende unieke methodes en gebruiken altijd de beste machines en materialen om dit te realiseren. Voordat uw vloer gelakt gaat worden, kunnen we de vloer ook extra bewerken door deze bijvoorbeeld te borstelen of te kleuren. Voor het lakken van uw vloer gaan wij als volgt te werk:

 • We schuren de oude afwerklaag stofvrij van de vloer

 • Vervolgens polijsten we de gladgeschuurde vloer

 • De gepolijste vloer werken we af met de gewenste lak

Andere mogelijke afwerkmogelijkheden voor uw parketvloer

Wij zouden ons geen specialist mogen noemen, wanneer we naast lakken niet nog meer afwerkmogelijkheden zouden hebben. Naast het alom bekende lakken en oliën kunnen wij uw parket ook borstelen, logen, verouderen, kleuren en roken. Bekijk hier de diverse afwerkmogelijkheden.

Vloer oliën

Wanneer u ervoor kiest om uw vloer af te werken met een olie maken we gebruik van een slijtvaste 2-componentenolie. Deze olie is te verkrijgen in meerdere kleuren.

Vloer kleuren

U kunt uw vloer natuurlijk ook voorzien van een nieuwe kleur. Hierbij kunt u onder andere kiezen uit dekkend zwart, dekkend wit en de bekende white wash.

Vloer logen

Bij het logen van uw vloer zorgen we ervoor dat het hout uitgebeten wordt, dit zorgt voor een sleetse uitstraling. Daarna werken we de vloer nog af met olie.

Vloer roken

Heeft u een eikenhouten vloer? Dan komt uw vloer mogelijk in aanmerking voor de kleurbewerking roken.

Vloer lakken

Wanneer u uw vloer liever voorziet van een lak neemt dit meestal twee of drie dagen in beslag. De lak is verkrijgbaar is verschillende glansgradaties.

Vloer verouderen

Hoe gek het ook klinkt, u kunt er bewust voor kiezen om uw vloer te verouderen. Dit geeft de vloer, zoals de naam al doet vermoeden, een mooie oude uitstraling.

Vloer borstelen

Kiest u voor het borstelen van uw vloer, dan kiest u voor meer geaccentueerde houtnerven. De vloer is na deze bewerking minder gevoelig voor slijtage.

Hoelang duurt het lakken van een parketvloer?

Na het schuren van de vloer worden er meerdere lagen parketlak aangebracht. Voordat de laatste laklaag wordt aangebracht, wordt de vloer nog eenmalig gepolijst. Alle houtvezels die door het gebruik van de lak nog omhoog staan, worden licht afgeschuurd. De laklaag geeft nu een mooie egale uitstraling. Na de afwerking zult u de vloer 24 tot 36 uur moeten laten drogen. Probeer de vloer gedurende deze tijd zo min mogelijk te betreden. Probeer de eerste twee weken na de behandeling de vloer niet te reinigen met water. Voor de eerste 14 dagen na de behandeling is het de bedoeling dat u niet gaat schuiven met meubels en ook geen gebruik maakt van een vloerkleed.

Kan ik mijn houten vloer zelf in de lak zetten?

Uiteraard is het mogelijk om uw eigen vloer af te werken met parketlak. Doe-het-zelf zaken doen vaak voorkomen alsof het allemaal heel makkelijk is. De praktijk blijkt toch anders uit te wijzen en ook wij adviseren het altijd om het door een professionele partij te laten doen. Allereerst dient u zelf alle benodigde materialen aan te schaffen. Alleen hiervoor al bent u al vrij veel geld kwijt. Hierop zult u niet kunnen besparen t.o.v. het inhuren van een partij. Daarnaast is het een tijdrovende klus waar veel kennis en deskundigheid voor nodig is. Wanneer u met beperkte middelen moet werken en u niet de kennis bezig, zal het optimale eindresultaat wegblijven en loopt u zelfs een reële kans extra beschadigingen aan de vloer toe te brengen.

Ons advies zal daarom altijd zijn een partij als ons in te schakelen. Wij hebben de kennis en materialen en weten precies welke methoden nodig zijn om uw vloer in de beste conditie te krijgen.

Hoe onderhoud ik mijn gelakte parketvloer?

Het mooie van uw vloer afwerken met een parketlak, is dat uw vloer daarna nagenoeg geen onderhoud nodig heeft. De verschillende laklagen komen namelijk bovenop de parketvloer te liggen waardoor het voor vuil en vocht nagenoeg onmogelijk wordt om door te dringen tot de vloer. Dit zorgt voor een maximale slijtweerstand, waardoor een lange levensduur gegarandeerd wordt. Vooral ideaal voor druk belopen ruimtes zoals hallen en keukens.

Neem contact met ons op

Omdat elke vloer anders is en het soms lastig is een keuze te maken tussen de behandelingen, komen we graag langs om u advies te geven. Vul ons contactformulier in of neem contact op via info@parketrenoveren.nl of 06-2188 2016. Vervolgens maken we een afspraak om de vloer te komen bezichtigen. Zo krijgen we een goed beeld van het parket en kunnen we u advies op maat geven. Nadat duidelijk is wat uw wensen en mogelijkheden zijn, maken we een offerte op. Wanneer u akkoord bent met de offerte, zorgen we ervoor dat uw houten vloer weer zo goed als nieuw wordt!