Wellicht heeft u al geruime tijd een prachtige eiken vloer in huis liggen, maar bent u na verloop van tijd uitgekeken geraakt op de huidige uitstraling. Of misschien bent u onlangs verhuisd naar een nieuw huis, waarin een eiken vloer ligt die niet helemaal aan uw smaak voldoet. In beide gevallen bent u niet helemaal tevreden met de huidige staat van uw eikenhouten vloer. Maar wat kunt u hieraan doen?

Het antwoord: een eiken vloer olie kleuren. Deze methode biedt een prachtige oplossing als uw eikenhouten vloer niet meer geheel aan uw wensen voldoet. De olie dringt diep in het hout door en transformeert de tint van uw vloer volledig. Maar wat zijn de mogelijkheden als u de uitstraling van uw eiken vloer op deze manier wilt veranderen?

Volledige keuzevrijheid

Een van de voordelen van een eiken vloer olie kleuren is de onbeperkte keuzevrijheid op het gebied van kleuren. Eiken vloeren lenen zich uitstekend voor kleuring met olie, omdat ze een neutrale basis vormen waarop elke kleur met de juiste voorbehandeling perfect pakt. Het hout absorbeert de olie uitstekend en wordt prachtig gevoed tijdens het kleurproces.

Natuurlijk moet worden opgemerkt dat het kleuren van donkere eiken vloeren uitdagender is dan het kleuren van lichte eiken vloeren, aangezien de kleur olie altijd beter tot zijn recht komt op een lichte basis. Laat dit u echter niet ontmoedigen, want er is nog steeds veel mogelijk.

eiken vloer olie kleuren

Hoe werkt een eiken vloer olie kleuren?

Het proces van een eiken vloer olie kleuren is afhankelijk van de huidige staat van uw vloer. Heeft u een nieuwe, onbehandelde eikenhoutenvloer of gaat de vloer al een tijdje mee?

Onbehandelde eikenhouten vloer

Op een onbehandelde eikenhouten vloer kunnen we rechtstreeks de kleur olie aanbrengen, mits de vloer gladgeschuurd is. De olie wordt zorgvuldig aangebracht, waarna de vloer wordt afgewerkt met een beschermende lak of olie.

Behandelde eikenhouten vloer

Als uw eiken vloer al eerder behandeld is, vereist het kleurproces iets meer aandacht. Het begint met kaalschuren om eventuele oude afwerklagen te verwijderen. Daarna volgt de behandeling met kleur olie, gevolgd door een afwerking met een beschermlaag in de vorm van lak of olie.

  1. Kaalschuren
  2. Behandelen met kleur olie
  3. Afwerken met lak of olie

Welke kleuren olie staan mooi op een eiken vloer?

De keuze van de kleur olie is natuurlijk cruciaal bij uw eiken vloer olie kleuren. Populaire opties zijn warme tinten zoals notenbruin of klassiek eiken: deze verdiepen de bestaande kleur van het eikenhout. We zien ook steeds vaker grijze tinten: deze halen de warmte uit de kleur van het hout en zorgen voor een moderne, eigentijdse uitstraling. Of ga voor een zwarte finish voor een echt statement: met een kleur olie kunt u het hout nagenoeg zwart maken.

  • Noten
  • Klassiek eiken
  • Vergrijsde tint
  • Zwarte tint

Waar u ook voor gaat, het is aan te raden om eerst een proefstukje te (laten) maken op een onopvallende plek, voordat u de definitieve beslissing neemt.

Andere behandelingen

Naast uw eiken vloer olie kleuren zijn er nog andere behandelingen die de uitstraling van uw eiken vloer kunnen veranderen. Deze kunnen uitgevoerd worden als alternatief, of in combinatie met uw eiken vloer olie kleuren.

Logen

Logen is een proces waarbij het hout wordt behandeld met een speciale substantie om de natuurlijke kleur te veranderen. Dit kan een interessante optie zijn als u een unieke uitstraling wilt bereiken. Werkt perfect op een eiken vloer!

Roken

Roken van eiken vloeren geeft ze een diepere kleur en verhoogt de duurzaamheid. Een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een vloer met karakter.

Borstelen

Door het borstelen van het hout worden de natuurlijke nerven geaccentueerd, wat resulteert in een levendigere uitstraling van de vloer.

Verouderen

Verouderen geeft de eiken vloer een authentieke, doorleefde look. Het hout wordt bewerkt om de indruk van natuurlijke slijtage na te bootsen.

Hulp nodig bij uw eiken vloer olie kleuren?

Als u overweegt uw eiken vloer te kleuren met olie maar niet zelf handig bent met houtbewerking, staan de specialisten van Parket-renoveren.nl voor u klaar. Wij nemen deze klus graag uit handen, waarbij we uw eiken vloer schuren, behandelen met kleur olie en afwerken met een beschermende lak of olie. Wij zijn pas tevreden als uw eiken vloer weer helemaal bij u past!

Vraag direct een offerte aan, of contacteer ons voor meer informatie. We helpen u graag!