Heeft u genoeg van de donkere uitstraling van uw houten vloer en wilt u deze een frisse, lichtere look geven? Gelukkig kunnen we dit vaak prima met een bestaande houten vloer realiseren. In deze blog ontdekt u verschillende manieren om een houten vloer lichter te maken. Hiermee kunnen we de basis van uw interieur een ware make-over geven.

De professionals van Parket-renoveren.nl helpen u graag. Een houten vloer lichter maken zonder schuren of een uitgebreide renovatie om uw houten vloer lichter te maken? Wij draaien er onze hand niet voor om!

Een frisse look voor een bestaande houten vloer

Een bestaande houten vloer een nieuwe uitstraling geven kan wonderen doen voor de hele ruimte. Laat het licht maar binnen en omarm het! Het is een slimme manier om uw interieur te transformeren: de bestaande houten vloer lichter maken zorgt ervoor dat u deze een nieuw leven geeft en hem dus nog niet hoeft te vervangen. Kostenbewust, en duurzaam!

Of u nu een moderne of klassieke stijl voor ogen heeft, het lichter maken van uw houten vloer opent de deur naar diverse mogelijkheden. En wij hebben verschillende manieren in huis om deze transformatie voor u te realiseren.

1) Houten vloer lichter maken zonder schuren

Veel mensen vragen ons of het mogelijk is om een houten vloer lichter te maken zonder schuren. Het antwoord is ja! Gaat het om een geoliede houten vloer, dan is dit zeker mogelijk. Vaak kunnen we al veel voor u betekenen met onze deepclean reiniging. Deze reiniging voeren we voor u uit met onze professionele borstelmachines en verwijdert elke vorm van vuil die uw houten vloer potentieel een donkerder uiterlijk kan geven.

We kunnen een normale reiniging voor u uitvoeren, die uw vloer vaak al veel lichter doet ogen. Gebruiken we daarnaast nog eens een witte onderhoudszeep en werken we de vloer af met een onderhoudsolie met een wit pigment, dan zult u zien dat uw vloer een heel andere kleur krijgt. Uw houten vloer lichter maken zonder schuren kan op deze manier een flink aantal tinten verschil opleveren!

2) Houten vloer lichter maken door een renovatie

Willen we een echt verschil maken in de kleur van uw houten vloer, dan werkt schuren het beste. We schuren de verkleurde, mogelijk beschadigde toplaag van het hout weg en beginnen met een verse laag onbehandeld hout. Hierop kunnen we een whitewash of een lichtere tint kleur olie aanbrengen, waardoor de vloer enkele tinten zal oplichten.

Verwijderen we de toplaag van uw vloer, dan moeten we na het kleuren opnieuw een beschermlaag aanbrengen in de vorm van een lak of een olie. Zo weet u zeker dat uw lichter gemaakte houten vloer ook de verzorging en bescherming krijgt die hij verdient!

Kunnen we iedere houten vloer lichter maken?

Op deze vraag bestaat een simpel en eerlijk antwoord: nee, dat kunnen we niet. Als de basiskleur van uw vloer vrij donker is, zal een schuurbeurt of zeepbeurt niet helpen om houten vloer lichter te maken. Denk hierbij aan tropische houtsoorten, zoals jatoba en merbau. Deze houtsoorten hebben van zichzelf zo’n diepe kleur dat ze moeilijk lichter te maken zijn.

Daarnaast kan het zijn dat we uw vloer voor een goed resultaat eigenlijk moeten schuren, en dat dit al te vaak gebeurd is. Er blijft dan niet voldoende vloer over bij nog een schuurbeurt om een duurzaam resultaat mee te realiseren.

Kortom, we kunnen uw houten vloer niet lichter maken als:

  • de houtsoort van zichzelf te donker is
  • de vloer al te vaak geschuurd of behandeld is.

Uw houten vloer vervangen door een lichtere variant

Is een behandeling van uw bestaande vloer niet de manier om uw houten vloer lichter te maken? Dan kunnen we natuurlijk altijd in contact brengen met een specialist die uw huidige houten vloer kan vervangen door een lichtere variant. Soms is dit de enige manier om te bereiken wat u voor ogen heeft!