Als u uw houten vloer of parket laat renoveren, kan de toplaag waarmee u de vloer afwerkt het verschil maken. Niet alleen voor de uitstraling van uw vloer, maar ook voor de mate van bescherming tegen vuil, vocht en slijtage! Bij de keuze tussen een houten vloer lakken of olie aanbrengen zijn er een aantal belangrijke punten die u in uw overweging mee moet nemen. Wat zijn de belangrijkste redenen die mee kunnen wegen in uw keuze?

Het belang van een goede afwerking

Een mooie houten vloer is het beschermen waard. Of u nu ervoor kiest om uw houten vloer te lakken of olie aan gaat brengen: uw vloer verdient een solide bescherming die het hout doet stralen, ongeacht de omstandigheden. Een goed afgewerkte vloer draagt niet alleen bij aan de esthetiek, maar het verlengt ook de levensduur van het hout. Vuil en vocht maken minder kans om blijvende schade aan te richten, en ook slijt het hout minder snel door dagelijks loopverkeer, spelende kinderen en kleine ongelukjes.

Door een afwerking te kiezen die bij uw leven van alledag past, zorgt u ervoor dat u langer van uw vloer kunt genieten. Uw houten vloer lakken of olie aanbrengen: beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Kies vooral waar u zich goed bij voelt.

Houten vloer lakken of olie: een kwestie van smaak

Veel mensen maken de keuze voor olie of lak op basis van wat ze gewend zijn vanuit een eerdere situatie. Hadden uw ouders altijd een gelakte vloer? Dan kiest u daar misschien zelf ook makkelijker voor. Het loont echter wel echt om u te verdiepen in de verschillende voor- en nadelen van lakken en olie: zo maakt u beter geïnformeerd uw keuze, en weet u ook alvast het een en ander over het onderhoud van uw vloer. Wie weet kiest u heel iets anders dan u van tevoren verwachtte!

De beste bescherming voor uw houten vloer: lak of olie?

Gaat u voor een solide bescherming die een verharde, transparante toplaag creëert op uw vloer? Als u het niet erg vindt dat het gevoel van het hout zelf plaatsmaakt voor een harde laag hars die perfect beschermt tegen vuil, vocht en slijtage, dan is uw vloer lakken de keuze voor u. Het is de meest duurzame optie, die eenmaal aangebracht bovendien weinig tot geen onderhoud vereist.

Uw vloer in de olie zetten biedt natuurlijk ook bescherming tegen slijtage, vuil en vocht. De olielaag kan echter minder verduren, en werkt van binnenuit om het hout te beschermen. Langdurige blootstelling aan vocht kan dus wel problemen opleveren, net als intensieve vlekken.

Houten vloer lakken of olie: de voor- en nadelen per behandeling

Uw houten vloer lakken of olie: hoe kunt u de twee afwerkingsopties het beste met elkaar vergelijken? Simpel: door een lijst met voor- en nadelen op te stellen, waarin u de voor- en nadelen rustig kunt vergelijken. En dat is precies wat we voor u hebben gedaan! Bekijk de voor- en nadelen op uw gemak en pas ze toe op uw situatie: wat past het beste binnen uw gezinssamenstelling, uw gebruik van de vloer en uw esthetische wensen?

Houten vloer lakken

+ Solide bescherming
+ Keuze uit mat, zijdeglans, hoogglans
+ Duurzaam en slijtvast
+ Nagenoeg onderhoudsvrij
– Dekt de houtstructuren af
– Meer kans op zichtbare krassen
– Niet lokaal bij te werken

Houten vloer oliën

+ Benadrukt de natuurlijke schoonheid van het hout
+ Trekt diep in het hout; beschermt en voedt van binnenuit
+ Mogelijkheden tot kleuren van het hout
+ UItstekend plaatselijk bij te werken
– Niet 100% vuil- en vochtbestendig
– Regelmatig onderhoud is nodig
– Alleen matte finish is mogelijk

De keuze is helemaal aan u

Bij het kiezen voor uw houten vloer lakken of olie aanbrengen is er geen goed of fout antwoord: iedere behandeling heeft zijn eigen voor- en nadelen, en voor iedere smaak is een andere optie favoriet. Zie het als een mooie kans om uw vloer af te werken op de manier die bij u past! Door uw stempel te drukken op uw houten vloer, wordt hij nog meer eigen en maakt u een statement in uw eigen woning. En wat voor statement: uw vloer is een bepalend element in uw interieur.

Vraag het onze specialisten

Komt u er zelf niet helemaal uit of u uw houten vloer wilt lakken of olie wilt aanbrengen? Bij Parket-renoveren.nl werken uitsluitend ervaren professionals, die graag met u meedenken. Leg uw situatie eens aan ons voor, en we kunnen u tot in detail vertellen welke oplossing het beste werkt bij u thuis. We helpen u graag!